torsdag 22 december 2011

Sängrättigheter

Igår natt hade Z envisats med att äta upp sin säng... eller gnagat, rivit och slitit ialla fall. Han såg så stolt ut när jag hämtade honom på småtimmarna och visade det stora hålet i vadderingen. Sängskrället är en stor spjälsäng som är vadderad med starkt "bit-tåligt" tyg som hjälpmedelscentrums snickrat ihop till oss. Som ett test kan man säga. Folk inser aldrig vilken fanastiskt förmåga Z har att ha sönder saker, bita, pilla, slita och gu´vet hur han bär sig åt. Det intressanta är att jag missade sängslakten... jag har en övervakningskamera monterad över hans säng så jag ska kunna se om han gör sig illa... men den delen av sängen syntes inte på kameran... eller kan det vara så att jag sov lite för hårt?

Jaja... en olycka händer så lätt och det är väl bara att ringa hjälpmedelscentrum då de varje dag har jourreparationer på deras hjälpmedel som innefattar "äta, sova och toalettbesök".
Jag ringde och berättade den lilla incidenten och att det måste åtgärdas snarast då vadderingen i form av skumgummi är helt blottad och att Z lätt kan kvävas om han äter detta.... vilket han gör.
"Nja.. han som kan sy är på semester" svarade gubben lite jul-trött. "Jaha men då får ni skicka någon annan då" svarade jag lite smått stressad. "Ni har ju jour-reparationer och detta är lite akut" tyckte jag.

Men han ansåg att jag kunde lägga en madrass för hållet på väggsidan eller hänga ett skynke för så fick sy-killen ringa mig på måndag när han var tillbaka. Ett skynke???? Ja vilken bra ide?! Z som lätt pillar sönder en diskmaskin till mikropartiklar på 30 minuter klarar nog sjutton att lyfta på ett SKYNKE.
Jag la argt på luren och började leta efter nål och tråd för att själv knyppla ihop sängen vilket inte gick... ALLS.
Då flög vildkatten i mig och jag åter igen ringde upp hjälpmedelcentrum... denna gång på aningens argare humör än tidigare.
Nu var det en tjej som svarade på akut-telefonen. Jag förklarade mitt dilemma och jag fick samma svar som tidigare. Jag gav några motfrågor ang fysiska handikapp om deras hjälpmedel slutade att fungera och visst... det kunde de åka på men eftersom de bara har en anställd som kan sy så gäller inte det i vårt fall.
"Så du menar att min son som lider av ett psykiskt handikapp med allt vad det innebär inte har samma rätt?! fräste jag medan jag vässade mina klor.
"Eh,, ja,,,eller,,nej,,, klart han har samma rättigheter...eh...."
Hon bad och få återkomma efter hon ringt sy-killen på sin semester för att rådfråga.
Efter ett par minuter hade jag henne på tråden igen och hon informerade glatt att det gick att vända hela vadderingen för den var utformad så ifall något sånt här skulle inträffa!
Jag tackade och bockade och sprang direkt upp i Z:s sovrum för att vända på vadderingen. Men det var lättare sagt än gjort,
Ett sextiotal spännen skulle lösgöras och ett tjugotal buntband skulle klippas av. När jag äntligen lösgjort allt visade det sig att den inte alls var gjord för att vändas.

En massa remmar som är ditsydda för att hålla fast sängskyddet hamnade nu på insidan istället och fyllde inte alls sin funktion... det var bara att improvisera.
En timma senare och en rad svordomar hade jag äntligen temporärt fått dit allt och nu hoppas jag att det håller till måndag...

Att det ska vara ett sånt bök jämt?! Tänk att bara kunna vara en vanlig morsa som bytte lakan i grabbens säng istället för att ägna flera timmar med sax, buntband och skruvmejslar för att få sängen funktionsduglig.
Tur att man är händig.


2 kommentarer:

  1. Hei, har en datter med SMS, bor i OslO, Norge. Leste innlegget om at han tygger på alt mulig rart, har du sjekket om han har Reflux, surt mageinnhold som kommer opp i munnen, spesielt om natten. Kan føre til et behov for å spise tygge på alt, da det kan føles som det hjelper... Bare et tips om du ikke allerede har sjekket det ut. God jul. Hilsen fra Norge

    SvaraRadera
  2. Hejsan! Ja han har reflux men han får medicin mot det... fast kanske inte tillräckligt. Ska kolla upp det lite närmare. Stort tack för ditt tips!!!
    Ha en underbar Jul!!!
    Varma hälsn Cilla

    SvaraRadera